Hoe worden gebeurtenissen in de krant gedefinieerd? Strikt genomen zijn gebeurtenissen uitsluitend mentale objecten die veranderingen ten gevolge hebben. Daarbij representeren de antwoorden op de vragen ‘Wie, wat, waar, etc.’ wat er in werkelijkheid voorgevallen is. Om informatie te verstrekken over een specifiek gebeurtenis is het rijtje vraagwoorden dus enorm effectief. Dat is natuurlijk ook de reden waarom kranten geschreven worden zoals ze geschreven worden.
Een interessante vraag is of de journalist die een beperkt aantal specifieke vragen stelt, niet model staat voor iedereen die ergens over geïnformeerd wil raken? Anders gesteld: Is het vraagwoordenmodel een voor de hand liggende structuur voor kennismangement?
Ieder vraagwoord blijkt te verwijzen naar een zeer specifiek aspect van een object:
- ‘Waarom?’ heeft betrekking op oorzaak en effect of doel.....
- ‘Wat?’ refereert naar een ding, een object.....
- ‘Waar?’ verwijst naar een plaats in de ruimte.....
- ‘Wanneer?’ plaatst iets in de tijd.....
- ‘Wie?’ projecteert iets op een natuurlijke persoon, een menselijke ‘Wat?’.....
- ‘Hoe?’ vraagt naar de wijze van verandering.....
- ‘Hoeveel?’ betreft de kwantiteit van iets.....
Wat zouden we nog meer willen weten?
Als gebeurtenissen op deze simpele wijze bevredigend beschreven kunnen worden, geldt dat dan ook voor alle objecten die daarbij betrokken zijn? En zo dat voor die objecten kan, is het dan mogelijk om álle objecten middels vraagwoorden te definiëren? Ligt in de toepassing van vraagwoorden ook het verschil tussen universalia en individuele objecten verscholen? Is met vraagwoorden het leven te beschrijven? En misschien zelfs de zin ervan? Kan het zo eenvoudig zijn?
Mogelijk helpen de volgende kaarten om daar een antwoord op te geven ....
(klik op "volgende" om de serie te bekijken)
Uitgaan van vraagwoorden voor een kennismanagement systeem is een heel goede en originele benadering. Ik wil zelfs verder gaan; vragen opzich zelf zijn de kern van een dynamisch kennismanagementsysteem. Klassieke kennismanagementsystemen gaan uit van de aangeleverde kennis. Vaak is die kennis wel correct maar zit de gebruiker van het kennismanagementsysteem wel op die specifieke kennis te wachten? Misschien heeft hij wel een specifieke vraag waarvan het antwoord niet in het kennismanagementsysteem staat. Door de vraag centraal te stellen ontstaat er een vraag gestuurd kennismanagementsysteem. Door de kennis centraal te stellen ontstaat er een aanbod gestuurd kennismanagementsysteem.
Welk systeem kan betere antwoorden geven op vragen van gebruikers?
Door vraagwoorden te gebruiken kan de aangeleverde kennis vollediger en van hogere kwaliteit zijn.
Geplaatst door: Bernard | 6-4-07 om 11:35
There are two tragedies in life. One is desperation, Another is stroke.
Geplaatst door: Air Jordan | 13-1-11 om 8:36