https://qomic.blogs.com > Qomic Gemia

09_gemia

09_gemia

Bij "9" staat centraal hoe we inzichten verwerven en deze creatief inzetten voor de ultieme competentie ... het managen van "zijn", "veranderen" en "toepassing".
Aan informatie geen gebrek. Inzichten verzamelen is niet het probleem. De juiste inzichten ontwikkelen en up to date houden ... dát is de uitdaging.
Creatief zijn we allemaal. Het zwerven binnen grenzen van waarnemings- en voorstellingsvermogen zit ons in het bloed. Met behulp van al die creativiteitstools te gekke dingen bedenken kan dan ook het probleem niet zijn. Maar de dingen bedenken die waarde creëren, haalbaar én permitteerbaar zijn (attractive, achievable, affordable) ... dat is de uitdaging.
Al te adaptief informatie opzuigen leidt tot een fatale overdosis. Al te creatief maakt iedereen gek. Beide aspecten van de lerende organisatie moeten een focus hebben.
Model daarvoor staat het individu met zijn drijfveren en ambities. Dat individu is van nature met betrekking tot waarnemen en creativiteit gefoccusseerd op het bereiken van zijn doelen. Bewuste en vooral onbewuste keuzes ademen dat ook uit en leiden als vanzelf telkens weer tot een klein stapje richting doel.
Blijft de vraag hoe organisaties dat soort natuurlijk gedrag kunnen incorporeren.