Voor een wetenschappelijke benadering van business bent u hier op de verkeerde plaats! Wat wij u te vertellen hebben gaat namelijk verder dan dat. Het begint eigenlijk pas waar wetenschap ophoudt en u het zelf over moet nemen. Voorbij wetenschappelijke "zekerheden" en "MBA-wijsheden" wordt "businesslife" pas echt een uitdaging. Al dan niet volgestouwd met theoretische wetenswaardigheden moeten we dan vertrouwen op ervaring, intuïtie en creativiteit. Ten eerste om patronen, kansen en bedreigingen te herkennen. Ten tweede om kennis te vertalen naar de situatie die zich voordoet. En ten derde om nieuwe wegen te vinden waar bekende praktijken niet (meer) voldoen.
De praktijk op een dag dat niet alles meezit .....
- De mensen om ons heen vertonen de hebbelijkheid zich niet als stereotype Enneagrammers te gedragen. Sterker nog ... Een type 4 en 7 zijn wegens ziekte afwezig.
- Onze werkomgeving blijkt geen laboratorium dat externe invloeden buiten sluit. Erger nog ... Een leverancier presteert het om zíjn magazijn met daarin ónze spullen in de fik te steken.
- De grote baas blijkt ook maar een mens te zijn met een aan stemmingen onderhevig oordeelvermogen. Dat niet alleen ... het blijkt nog feilbaar ook.
- Op de beurs regeert weer eens het sentiment van de dag. Gekker nog ... ook dit jaar wint de aap het van de analist.
- De concurrent doet niet wat logisch leek. Geloof het of niet ... het tegengestelde was ons beloofd.
- En last but not least ... de klant blijkt minder trouw dan mocht worden gehoopt na al die inspanningen die we ons hebben getroost.
Op te lossen problemen hebben vaak weinig van doen met de fysieke werkelijkheid waarvoor de wetenschap zulke mooie causaliteitsmodellen aandraagt. De "realiteit" die de uitdagingen aan het management stelt, is van een heel ander karakter en komt voort uit het multiversum van subjectieve belevingswerelden. Noem het sociale, maatschappelijke, economische of zelfs politieke realiteit indien u dat liever is. Belangrijk is slechts dat we onderkennen dat het creëren, inregelen en "managen" van die immateriële dimensie het belangrijkste werkterrein is van leiders en ondernemers. En natuurlijk speelt de fysieke werkelijkheid daarbij een rol, soms een faciliterende, vaak een beperkende! Wat ons in staat stelt dingen te doen is ook datgene dat ons limiteert. We kunnen niet alles (tegelijk) ... we moeten kiezen.
Kiezen als kernactiviteit ..... voor een toekomst vol onzekerheid ..... Op basis van criteria die veel subjectiever dan we vaak wensen aan te nemen.
Ja ... ons speelveld ligt beslist voorbij wetenschappelijke zekerheden. Staan we daar met lege handen? Beslist niet. Wie de principes van de natuur, de aard van de mens en de eigenaardigheden van zijn samenlevingen grondig bestudeerd heeft, kan op ieder speelveld uit de voeten.
Concepten, modellen en verhalen zijn "qomic" als ze met het oog daarop geformuleerd zijn. Daarbij is het wenselijk om de volgende kanttekeningen in acht te nemen:
- We kunnen niet alles overzien, laat staan voorzien. We kunnen niet alles managen en naar onze hand zetten. We moeten prioriteiten stellen en daarbij in acht nemen dat kiezen voor het één ook inhoudt dat we níet kiezen voor het andere. Dat geldt voor doelen, maar ook voor strategieën, werkwijze en support.
En dus ook voor qomic concepten. Opgekweekt als bonsai verhouden die zich niet goed met de kerstbomen die, opgesmukt met glanzende ballen die zoals we weten niets anders dan lucht bevatten, in de etalage van menig consultancybureau staan. Waarmee wij maar willen zeggen ... geen kerstballen in bonsai hangen ... dat werkt niet! - De menselijke mind is subjectief. Ieder mens bezit een eigen belevingswereld die ervaren wordt als de werkelijkheid. Ieder heeft ook zijn eigen opvatting over hoe die wereld er bij voorkeur uit zou moeten zien, wat goed en slecht is, wat waarde heeft en welke normen daarbij te stellen zijn. Beleving, waardenstelsel en ambities vormen de basis voor attitude en gedrag.
Bij menselijke interactie gaat het daarom helemaal niet om waarheid maar om betekenis en waarachtigheid. Context, omgeving, omstandigheden en achtergronden, maar ook kennis, ervaringen en verwachtingen zijn daarbij belangrijk. Moraal van het verhaal ... Belangrijker dan een individueel model of een specifiek verhaal is het opbouwen van een (gemeenschappelijke) qomic context waarbinnen/waartegen/waarmee de dingen begrepen worden. - Qomic modellen en verhalen claimen geen waarheid. Ze creëren een achtergrond waartegen de dingen waar het om gaat betekenis krijgen. De modellen zijn slechts checklisten, tools om de discussie te structureren of creativiteit te prikkelen en handig om sommige zaken te onthouden of uit te leggen.
- Met hetzelfde idee zijn ook cases verpakt worden in geromantiseerde verhalen. Dat biedt de vrijheid om zowel falen als succes uit te vergroten en te completeren met mogelijke oorzaken en "practices" die in de praktijk slechts een marginale of misschien zelfs helemaal geen rol hebben gespeeld. Toch kan het zinvol zijn om ze erbij te betrekken want het kan in andere gevallen deel van de werkelijkheid zijn. Waarom zou men eerst (op een wetenschappelijke manier) in een valkuil moeten vallen om voor het bestaan ervan gewaarschuwd te worden?
Communicatie creëert werkelijkheid. Subjectieve werkelijkheid weliswaar, want met communiceren alleen komt geen steen op de andere. Maar die subjectieve werkelijkheid is de enige werkelijkheid die we kennen en, zoals gezegd, belangrijk voor attitude en gedrag. Indirect zijn daarmee alle vormen van communicatie, vooropgesteld dat dit gepaard gaat met perceptie, van grote invloed op gedrag.
Wij menen dat communicatie als instrument daarom terecht een vooraanstaande plaats inneemt binnen alle verandertrajecten waarbij Ombe new business engineering is betrokken. Welbeschouwd staan de manager ook niet veel andere middelen ter beschikking. Dat vastgesteld hebbende volgt de vraag naar vorm en inhoud .....
Die kan wat ons betreft niet qomic genoeg zijn!
Inmiddels benieuwd naar wat "QOMIC" betekent? Bezoek de qomic "Common sense shop" voor een eerste indruk. Lees ook "Qomic?" (nl) en "About qomic (1)" (eng). Of nog beter .... trek u een paar uur in een stil hoekje terug met "Oehoe, paradoxen van een regenboogjager" .
Een doorn van de ervaring is de moeite waard een hele wildernis van waarschuwing.
Geplaatst door: True Religion Jeans Outlet | 10-1-11 om 2:27