De site Babybytes verzameld allerlei Henkwaardigheidjes zoals de betekenis en herkomst van de naam Henk. Bovendien bieden ze mensen die naar die naam luisteren de gelegenheid om hun ervaringen, trots en frustraties te uiten. Een bezoekje waard. Ook voor niet-Henk, want je kunt geen naam bedenken of ze hebben er informatie over.
Wil je echt wat weten over de herkomst van een naam dat moet je naar de Nederlandse Voornamen Databank. Die leert dat HENDRIK de grondvorm is van Henk.
Hendrik is een tweestammige Germaanse naam, een van de meest voorkomende Germaanse namen. Het is moeilijk het eerste lid geheel bevredigend te verklaren. Namen met heim- (`heim, woonplaats, erf', zie Heime) kwamen in het Germaans veel voor, hein- alleen in deze naam. Het tweede lid betekent `machtig' (zie -rik-). Na Hendrik de Vogelaar (gest. 938) is het een veel voorkomende Duitse keizers- en koningsnaam. Zijn verbreiding heeft hij vermoedelijk gekregen door Hendrik II, de Heilige (1002-1024), stichter van het bisdom Bamberg in Beieren en van verschillende kloosters. In 1146 werd hij heilig verklaard; kerkelijke feestdag: 15 juli. In totaal zeven Du. keizers droegen de naam. Ook elders kwam hij als vorstelijke en aanvankelijk vooral aristocratische naam veel voor. In Fra. werd hij tegen het eind van de 10e eeuw geïntroduceerd door de hertogen van Bourgondië. Hij werd gedragen door vier koningen van Frankrijk, voorts door vier van Castilië en door acht van Engeland. Dit heeft tot de verbreiding en populariteit van de naam zeker veel bijgedragen. Ook in Nederland is de naam vanouds populair, zonder dat hij aanvankelijk door heiligenverering gesteund werd. Vrouwelijke vormen zijn in Nederland vanaf de 14e eeuw aan te treffen: Henrica; 16e eeuw: Hendriksken, Hendrickje; 17e eeuw: Hendrina; eind 17e eeuw: Henriëtte.